Onze gemeente ligt er goed bij. Bosschenaren (en de inwoners van de dorpen in onze gemeente) zijn best tevreden over de openbare ruimte. Het goed bijhouden van al die parken, speeltuinen, brugjes, parkeerplaatsen e.d. kost natuurlijk veel geld en aandacht. En juist dat geld wordt in de toekomst minder, provincie en rijk gaan minder bijdragen. Daarom discussieerden gemeenteraadsleden deze maand hoe met minder geld onze stad er toch goed kan blijven uitzien.
GroenLinks vindt de kwaliteit van de openbare ruimte van groot belang. Een schone, groene omgeving draagt bij aan het gevoel van geluk van inwoners. Dat moet richtinggevend zijn in onze keuzes, ook wanneer we gedwongen worden tot bezuinigingen. GroenLinks kiest niet voor verschraling van de publieke ruimte, maar voor het op een slimme manier combineren van functies. Zo kan een speeltuin best ook groen zijn en zorgen voor waterberging door er bijvoorbeeld een speelbos van te maken of kan er in een stadspark ook een moestuin zijn en kan een (fiets)parkeerplaats ook betegeld worden met grastegels of stenen die water doorlaten.
GroenLinks hecht veel waarde aan een fijne en groene omgeving die een gevoel van veiligheid geeft. Het is wat GroenLinks betreft normaal om in een rijk land belasting te betalen, zodat we geen situatie krijgen van grote private rijkdom en publieke armoede. Als we functies slim combineren en bijvoorbeeld ook regenwater afvoeren via een voetbalveldje dat wat lager gelegen is kunnen we dit ook betalen uit de rioolbelasting. GroenLinks wil daarom kijken of deze belasting omhoog kan en of deze belasting op een andere manier geheven kan worden. GroenLinks wil blijven investeren in publieke rijkdom.
Natuurlijk zijn er veel burgers die heel graag zelf iets in hun eigen buurt willen doen. Deze mensen willen bijvoorbeeld graag een eigen moestuin of hun buurt verfraaien met mooie bloemen en planten. GroenLinks wil dat de gemeente burgers daarin ondersteunt. Niet de taken van de gemeente over schutting kieperen bij mensen die daar niet op zitten te wachten, maar mensen die dat wel willen daarin helpen. Laat burgers die het zelf willen doen dat ook doen! Dat betekent dus ook dat de gemeente alerter moet zijn op veranderingen die de buurt aanbrengt en niet door buurtbewoners geplante bloemen en planten kortzichtig weg moet maaien, zoals nu nog vaak gebeurt. Burgerparticipatie moet van twee kanten komen, zo blijven mensen gemotiveerd.
René Vonk: "kijk naar het combineren van functies, durf ook naar de inkomstenkant te kijken en enthousiasmeer burgers die dat willen om zelf dingen over te nemen. Investeer in een groene, mooie en schone omgeving."