Yolanda Wagenberg van Boerderij Eyghentijds won dit jaar het Bossche Groene Lintje. De jury koos haar uit een tiental kandidaten. Vanwege alle tijd en energie die zij steekt in dit bijzondere project. In het nieuwe Koudijs Kafé aan de Tramkade spelde de Helmondse GroenLinkswethouder Paul Smeulders haar het lintje op.

"De nummer één, gaat niet alleen over biologische varkensteelt, niet alleen over educatieve acties en speelgelegenheid voor kinderen, niet alleen over zorg voor ouderen, niet alleen over een imkerij, maar al deze dingen tegelijk en in onderlinge samenhang, en op een zodanige manier dat het ook een bijdrage levert aan de saamhorigheid van bewoners in de verre omgeving."

Elk jaar reikt GroenLinks Den Bosch een Groen Lintje uit. Aan iemand die zich het afgelopen jaar positief inzette voor groen of het milieu in en rond de stad of de dorpen in onze gemeente. Of aan een bedrijf of organisatie die dat deed.

Ook dit jaar leverde de oproep om kandidaten een groot aantal namen op. Het bouwproject Bewust Wonen Werken Boschveld bijvoorbeeld, Anja Kouwenberg van Kinder- en Zorgboerderij Oosterpoort,  Ingrid Kemps van buurttuin Bietje bij Bietje of Jochem en Eline van HAP. En die van Niels van Geenhuizen, Anja Verlaat en Marloes van der Velde.

De volledige lijst vind je hieronder, het rapport van de jury onder leiding van Nur Oskanli (van duurzaamheidskompas) als bijlage. De foto's zijn van Patrick Leenders. In zijn welkomswoord vertelde fractievoorzitter Ufuk Kâhya waarom GroenLinks dit jaar voor het Koudijs Kafé koos als lokatie voor de uitreiking, zijn verhaal vind je ook als bijlage.

 

De oproep om kandidaten voor het Groene Lintje leverde dit jaar ook weer een groot aantal nominaties op. We ontvingen die op allerlei manieren , via email, messinger, facebook en twitter.

Enkele vielen al bij voorbaat af:

1. Zo werd Sophie Gruijters van de Graafse Hof deze keer tot tweemaal toe genomineerd, omdat zij al eerder het lintje ontving viel zij dit jaar buiten de competitie.

2. Dat geld ook voor Marieke Gribling. We kennen haar allemaal als de mevrouw die in de hele stad perken en oevers  versiert met kunstbloemen. Een sympathiek initiatief, maar toch net niet groen genoeg voor het lintje.

Een korte opsomming van de genomineerden in willekeurige volgorde

3. Bewust wonen Werken Boschveld. Dit is een mooi project vlak achter het Bossche station waar bewoners samen een duurzame woonproject bouwen. Zowel goed voor de duurzaamheid, het groen in de stad door een grote binnentuin en goed voor de sociale cohesie, omdat deze mensen alles samen gaan doen in het proces .

4. Anja Kouwenberg van Kinder- en Zorgboerderij Oosterhoeve. Mooi initiatief in de wijk Oost ,waar kinderen in aanraking kunnen komen met dieren en wat een goede dagbesteding levert voor een aantal stadsgenoten. We mochten als GroenLinks een paar keer te gast zijn bij Anja en kennen de Oosterhoeve zo uit eigen ervaring. Anja werd al  eens eerder eens genomineerd.

5. Dat geld ook voor Ingrid Kemps van buurttuin Bietje bij Bietje in Muntel/Vliert. De buurttuin ligt er fantastisch bij dit voorjaar, regelmatig zie je buurtbewoners aan het werk als je er langsfietst. . Vorig jaar was ik erbij toen Ufuk de buurttuin mocht openen, alle verwachtingen die we er toen bij hadden zijn

6. Niels van Geenhuizen, bewoner van de Noremborgstraat. Genomineerd omdat hij die Noremborgstraat met hulp van veel  buren en steun van de gemeente onlangs veel aantrekkelijker en groener wist te maken. Meer dan tien bloemperken verfraaien nu de straat. "Zoiets doe je natuurlijk samen, maar zonder Niels was het niet gebeurd", hoorden wij.

7. Anja Verlaat, ook genomineerd door een van haar buren. "Altijd druk aan het recyclen, in de weer met haar moestuin of het zaaien van bloemen voor een vrolijkere wereld." Als vrijwilliger in de weer om te zorgen dat een verspreidde groep Syrische jongens toch samen kunnen zijn. Momenteel druk  bezig een duurzame onderneming op te zetten.

8. Yolanda van Wagenberg van Stadsboerderij Eygentijds, de oude varkensproefboerderij bij de Groote Wielen. "Omdat Yolanda, samen met haar man Frank, ondanks tegenslag dag en nacht ploeteren om van de stadsboerderij een succes te maken. Door mensen en natuur samen te brengen op deze prachtige locatie." Ook daar is GroenLinks ooit gaan kijken, we weten dus hoe kinderen en ouderen die zorg nodig hebben er een plaats vinden. Maar ook het Bossche Landvarken, een groentetuin en de imker Thomas Freytag. En dat je op het terras goed koffie kunt drinken.

9. bij de nominatie van Marloes van der Velde ontving de jury een hele facebookpresentatie.  "Ondanks dat Marloes Q-koorts heeft opgelopen in de natuur is haar liefde voor de natuur zeker niet uitgedoofd. Sterker nog, ze is vrijwilliger om ander mensen met Q-koorts of het Q-koorts VermoeidheidsSyndroom te helpen en het probleem van de intensieve veehouderij te agenderen. Ze gaat naar de Tweede Kamer met vragen, ze maakt informatiefilmpjes over Q-koorts om meer duidelijkheid voor de behandeling te krijgen voor haar mede patiënten. Ook inspireert ze anderen met haar kijk en foto's in de natuur en met haar moestuin. Allerlei dieren die bij haar komen aanlopen krijgen de verzorging die nodig is voor een tweede kans." De foto's van deze facebookgroep illustreren en ondersteunen deze motivering.

En tot slot de laatste genomineerden van dit jaar

10. HAP, de Fair & Vegan winkel met lunchroom in de Bossche Kruisstraat van Jochem en Eline Ze hebben lekker eten, goed brood, lokale producten en heerlijke taart, staat op hun website en dat is waar. Vorig najaar deed GroenLinks tijdens de Klimaatestafette ook HAP en konden wij dat zelf constateren.

En dan nu het woord aan de voorzitter van de jury, die ons gaat vertellen wie dit jaar het lintje krijgt.