Veel mensen zouden het best een goed idee vinden om minder afval te produceren en meer afval te recyclen. Maar hoe doe je dat? En wat kan de overheid allemaal doen?

Over deze vragen ging het afgelopen donderdag op het symposium ‘Meer met minder afval’ in Koudijss Kafé aan de Tramkade.

Verschillende sprekers bespraken mogelijke antwoorden op deze vragen en gingen in gesprek met de aanwezigen.

Een verslagje van Daan Vos

De avond wordt afgetrapt door Esther de Ruiter, raadslid voor GroenLinks. Aan de hand van de huidige problematiek rondom afval - bijvoorbeeld de plastic soep - benadrukt ze hoe belangrijk is dat we iets gaan doen aan de hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren. Esther noemt verschillende voorbeelden van een circulaire economie die er al in de stad zijn, van de Mengfabriek aan de Tramkade tot repairshop Copernikkel in West.

Adviseur van Rijkswaterstaat Gijs Langeveld neemt het stokje van Esther over en gaat vooral in op de rol van de overheid. Hij prijst burgerinitiatieven maar zegt tegelijk dat de overheid aanjager moet zijn. Gijs bespreekt ook de filosofie achter afvalinzameling. Hoe ver wil je als inwoner lopen naar een afvalcontainer? Hoe krijg je het voor elkaar om inwoners hun afval beter te laten scheiden? De discussie over bronscheiding en nascheiding komt eveneens aan bod. Gijs zegt hierover dat het vooral belangrijk is welke boodschap je aan de inwoner meegeeft. Bovendien kan nog heel veel gewonnen worden met een betere scheiding van gft. Dit kan een spectaculaire daling van onze hoeveelheid restafval opleveren.

Na de pauze is het tijd voor een praktijkvoorbeeld. Projectleider Nynke Stein uit Oss vertelt over 100-100-100. Een project waarbij 100 deelnemers 100 dagen 100% afvalvrij proberen te leven. Het project is in Oss een succes geweest, omdat de deelnemers lieten zien dat het mogelijk was om veel minder afval te produceren dan de gemiddelde Nederlander. Maar ook doordat deelnemers hun ervaringen deelden via social media en daardoor heel veel mensen in hun omgeving konden bereiken.

 Er is ook een deelnemer aanwezig, Maureen van Lanen, die vertelt hoe zij het project ervaren heeft. Maureen deelt de successen: een afname van meer dan 50% restafval in haar gezin naar slechts 400 gram per week. Maar ook de momenten dat afval verminderen even totaal mislukt: vuurwerk met oud en nieuw en kinderfeestjes.

Ufuk Kâhya sluit de avond af en geeft aan hoeveel er mogelijk is. Politiek gezien zijn er nog veel stappen te zetten, maar inwoners kunnen zelf ook veel doen. Alleen al door voedselverspilling te voorkomen. De conclusie: er zijn mogelijkheden te over en afval is meer dan ooit een hot item.

De presentatie van Gijs Langeveld (Rijkswaterstaat) vind je hieronder