5 vragen voor Hessel Bos

Waarom zet je je in voor GroenLinks?

Ik zocht een partij die staat voor systeemverandering om de grote problemen als de klimaatcrisis, woningcrisis en polarisatie op te lossen in plaats van symptoombestrijding. GroenLinks zet de mens weer centraal zetten en zorgt voor een eerlijke samenleving.

Wat is volgens jou de moeite waard in de gemeente ‘s-Hertogenbosch? En wat niet?

De combinatie stad, maar heel dichtbij ook natuur zoals het Bossche Broek, het Engelenmeer en de Zuiderplas, vind ik echt de moeite waard waarin ik verrast werd door de sint-jakobsschelpen; een mooie herinnering aan mijn tocht naar Santiago del Compostella. Toch kan er in de stad meer ruimte komen voor natuur. Op veel plekken, zoals in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch is nog weinig groen terug te vinden.

Voor welk onderwerp ga jij je inzetten in de raad?

Er zijn drie hoofdthema’s waar ik me voor in ga zetten: inclusie, burgerparticipatie en jongeren. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich in de gemeente ‘s-Hertogenbosch thuis voelt. Daarnaast ben ik van mening dat burgerparticipatie nodig is om inclusie echt tot stand te laten komen; dat iedereen die meedoet ook een bijdrage kan leveren. Als derde ga ik aandacht vragen voor jongeren en hun mentale gezondheid; jongeren ondersteunen en weer perspectief geven in deze coronacrisis.

Als je in 2026 terugkijkt op je raadsperiode, op welke verandering ben jij dan het meest trots?

Als we meer recht kunnen doen aan de inbreng van inwoners en als de gemeente de burgers als gelijkwaardig ziet. Burgers dienen meer betrokken te worden bij beleid aan de voorkant. Dat we meer gaan toewerken naar coöperatief model, dat de gemeente echt gaat samenwerken met de burgers.

Kun je door middel van een spreekwoord, gezegde of quote uitleggen waar jij voor staat als mens?

“Let’s stop believing that our differences make us superior or inferior to one another” - Miguel Angel Ruiz

In mijn opvoeding stonden acceptatie en inclusie hoog in het vaandel. Die waarden probeer ik als leerkracht ook over te dragen op mijn leerlingen.