GroenLinks is ambitieus, wij houden immers van onze stad en haar inwoners. Daarom blijven we investeren in de kwaliteit van de stad. Dat is niet altijd gemakkelijk want de financiële situatie van de meeste gemeenten staat er niet goed voor. In vergelijking met veel andere gemeenten is de financiële status van ‘s-Hertogenbosch gelukkig relatief gezond.
Toch hebben de economische en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis nu en zeker ook nog de komende jaren een negatieve invloed op de gemeentelijke financiën. Maar juist in een crisistijd is het wenselijk dat overheden investeren om de gevolgen van de crisis zo klein mogelijk te houden.
Daarom wil GroenLinks juist nu blijven investeren in het welzijn van de inwoners en in de kwaliteit en klimaatbestendigheid van de stad.
De inkomsten van de gemeente komen voor het grootste deel van de Rijksoverheid, namelijk de uitkering uit het Gemeentefonds. Ook heeft de gemeente eigen inkomstenbronnen, zoals de Onroerende Zaakbelastingen (OZB), de afvalstoffenheffing en de parkeergelden.
De afgelopen jaren heeft de gemeente er heel wat taken bijgekregen. Veel taken zijn verschoven van het Rijk of provincie naar gemeenten. Uit tal van onderzoeken blijkt dat gemeenten niet genoeg geld hebben om die nieuwe taken uit te kunnen voeren. Dat geldt ook voor ‘s-Hertogenbosch.
Ondanks dat onze gemeente er, vergeleken met vergelijkbare gemeenten, relatief goed voorstaat betekent dat toch dat we keuzes moet maken. Voor GroenLinks zijn daarbij de volgende uitgangspunten leidend voor de komende raadsperiode:
- GroenLinks wil investeren in de prioriteiten zoals genoemd in dit programma. Deze financiën moeten wel ergens vandaan komen. We letten dan vooral op onder andere het wegstrepen van de onderuitputting: op welke uitgaven kunnen we zonder al te veel beleidswijzigingen besparen.
- GroenLinks kijkt over de grenzen van de gemeente heen voor regionale samenwerkingen met als doel om gezamenlijk uitgaven te kunnen besparen.
- De gemeente ’s-Hertogenbosch zit binnen de groep van 40 grotere gemeenten (G40) aan de onderkant met haar tarieven voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Als het nodig is om de beleidsprioriteiten te realiseren wil GroenLinks de OZB verhogen tot het gemiddeld tarief binnen de G40.
- GroenLinks zet in op duurzame financieringsstromen. Bijvoorbeeld bij energiebesparende maatregelen. Daar kunnen revolverende fondsen worden ingezet, waar het uitgeleende geld weer terugkomt zodat het opnieuw beschikbaar is voor nieuwe leningen. Zo’n fonds wordt dus gevoed met de besparingen en opbrengsten die met de eerdere financiering gerealiseerd zijn.
- GroenLinks verzet zich tegen het decentraliseren van nieuw rijks- of provinciaal beleid naar gemeenten zonder toereikende en realistische financiering. Ook vinden wij dat het rijk de onvoldoende financiering van eerder overgedragen taken op peil moet brengen. Samen met andere gemeenten willen wij dit bij het Rijk aankaarten.