De Participatiewet is een gedrocht dat blijkbaar vooral dient om mensen zonder betaald werk te demotiveren en te stigmatiseren - heel veel burgers worden door deze wet in ieder geval niet aan werk geholpen of aan een fatsoenlijk inkomen. Burgers, politici en wetenschappers willen daarom experimenten met minder regels en meer mogelijkheden. GroenLinks Den Bosch vraagt al jaren of de gemeente mee wil doen aan zulke experimenten. Even leek dat er van te komen.

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft een plan klaar liggen, maar wethouder van Olden ziet er toch liever van af. De strenge eisen die staatssecretaris Klijnsma nu aan zulke experimenten binnen die Participatiewet stelt maakt het heel onaantrekkelijk om mee te doen.  

Antoon van Rosmalen: "Dat is onze fractie met de wethouder eens. Liever geen experiment dan zo'n experiment."

Gemeenten worden gedwongen werkzoekenden met een bijstandsuitkering strenge regels op te leggen, om  een tegenprestatie te vragen en te straffen bij de kleinste administratieve vergissing. Van alles moeten en niets mogen roept veel stress op. Het zoeken of vinden van een baan - als die er al is - wordt zo niet eenvoudiger. Voortdurend wantrouwen van  bijstandsgerechtigden (en werkgevers) werkt niet.

vertrouwensexperimenten

Geen wonder dat veel  burgers, lokale politici en wetenschappers al een paar jaar vragen om experimenten binnen die Participatiewet te mogen uitvoeren. Sommigen zien dit als een opstapje naar een basisinkomen. Anderen willen weten of minder regels of andere regels helpen om mensen sneller aan een baan of dagbesteding te helpen. En of de gezondheid en het welzijn van burgers er door verbeteren.

Na jaren discussies en verschillende moties in de Tweede Kamer  kwam staatssecretaris Klijnsma eindelijk met toestemming. Maar zij stelt zoveel eisen dat de voorgestelde experimenten nauwelijks nog uitgevoerd kunnen worden. In plaats van minder regels wil zij bijvoorbeeld strengere regels voor een groep deelnemers aan het onderzoek.

tegenprestatie

Bovendien mogen alleen gemeenten meedoen die nu een tegenprestatie vragen voor een uitkering. Dat liet Klijnsma aan de gemeente Amsterdam weten. Die vraagt geen tegenprestatie en mag dus niet meedoen. Onze gemeente  heeft die tegenprestatie ook (gedwongen) in de verordening opgenomen maar vraagt die niet. Burgers met een uitkering tot 'vrijwilligerswerk' dwingen, daar gelooft ons stadsbestuur niet in. Ook 's-Hertogenbosch gaat volgens de staatssecretaris buiten de boot vallen.

Dan maar geen experimenten, maar bekijken hoe we lokaal die wet voor uitkeringsgerechtigden zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.