Nog steeds gaan de meeste Bossche leerlingen naar het VMBO, die verdienen natuurlijk een moderne goed toegeruste school. GroenLinkswethouder Ruud Schouten werkte daarom met het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) aan een plan om aan de Rompertsebaan naast het Jeroen Bosch College een nieuw VMBO te bouwen. De gemeente kocht daar een paar jaar geleden al het gebouw van het Cementrum voor aan. OMO ging aan de slag om samen met de Bossche Vakschool, het van Maerlant College en het Jeroen Bosch College een onderwijsvisie te ontwikkelen voor de nieuwe school en maakte schetsen voor de nieuwbouw.

Op verzoek van GroenLinks spreekt de commissie MO woensdagavond 13 januari 2016 over de voortgang van het nieuwe stedelijk VMBO en de vorming van dit Jeroen Bosch Lyceum. Vorige week werd de gemeenteraad daarover geïnformeerd met een raadsinformatiebrief. Een aantal uitdagingen (lees:  'problemen', zoals hoogspanningslijnen en verkeersafwikkeling)zorgen dat voorlopig nog niet met de bouw aan de Rompertsebaan gestart wordt. De gemeente sluit zelfs het zoeken naar andere locaties in de stad niet uit. Dat de bouw van een nieuw VMBO nu nog langer dreigt te duren vindt GroenLinks heel erg jammer.

Schoolbestuur Ons Middelbaar Onderwijs heeft de laatste jaren hard gewerkt aan een visie op een nieuw Jeroen Bosch Lyceum. De Bossche Vakschool, het Van Maerlant College en het Jeroen Bosch College gaan straks nauw samenwerken. Leerlingen kunnen zich daardoor niet alleen breed oriënteren, maar ook gemakkelijker dan nu van studierichting veranderen of doorstromen naar een ander schooltype.

Patrick Leenders: "Deze onderwijsvisie moet leidend blijven bij de bouw van het nieuwe VMBO, we willen de problemen graag snel verder onderzocht hebben." Hij vraagt de andere fracties ook of en in hoeverre de gemeente een rol moet spelen bij het oplossen ervan.