Bij de behandeling van de woonzorgvisie hebben wij aandacht gevraagd voor het belang van cultuur sensitieve zorg. In de visie wordt dit onderwerp wel genoemd, maar slechts beknopt. Wij vroegen ons dan ook af hoe dit in de praktijk vorm gaat krijgen.
Uit landelijk onderzoek blijkt dat senioren met een migratieachtergrond vaak tegen specifieke drempels aanlopen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Denk aan taalbarrières, eenzaamheid en de grote druk op mantelzorgers. De gekleurde vergrijzing vraagt om een woonzorgaanbod dat écht aansluit bij de behoeften van álle ouderen.
Wij hebben het college gevraagd of hierover dieper is nagedacht bij de uitwerking van de visie. En hoe deze ouderen betrokken worden bij de uitvoering – bijvoorbeeld via zelforganisaties of sleutelpersonen in de wijk.
De wethouder gaf aan dat dit een belangrijk punt is waar zeker oog voor is. GroenLinks zal dit ook in de uitvoerings- en monitoringsfase kritisch blijven volgen. Want pas als álle ouderen zich herkennen in het aanbod, kunnen we spreken van een écht inclusieve woonzorgvisie.