Komt er nu wel of geen namaak middeleeuwse puthuis op de Bossche Markt? Het draagvlak ontbreekt overduidelijk: de stichting1522 slaagt er niet in om ook maar de helft van de twee ton bijeen te brengen die Bosschenaren en bedrijven zouden doneren. Het college van B&W besluit daarom tegen alle afspraken in dat de put de gemeente best drie ton mag kosten.

Die kwestie verdeelt niet alleen de stad al maanden, ook de gemeenteraad. Voor- en tegenstanders houden strak vast aan hun standpunt . In de krant, in het debat en in de politiek. Hoe de gemeenteraad ook beslist, een grote groep Bosschenaren is straks ontevreden met dat besluit.

Maar dat kan natuurlijk best anders. De Bossche markt moet verbinden en niet verdelen. GroenLinks staat voor een ontspannen en open samenleving, en komt daarom met een alternatief dat een brug kan slaan tussen voor- en tegenstanders. Het kan goedkoper, zonder nep of namaak, tegelijk historisch verantwoord én modern. Want ‘augmented reality’ maakt een virtueel puthuis mogelijk op de Markt. Dan kan iedereen die het puthuis uit 1522 wil zien het zo zien, iedereen die dat niet wil hoeft dat niet.Voor- en tegenstanders krijgen zo allebei hun zin.

Daarom stelt GroenLinks voor om geld uit te trekken om opnieuw een glasplaat te leggen over de restanten van de historische put. En om een virtueel puthuis te bouwen (met een app. om alle cultuurhistorische kennis over deze bijzondere plek op de markt toegankelijk te maken). Dat kan vast voor het geld wat de stichting 1522 al heeft ingezameld. Niet alleen blijft de historie zo goed bewaard , de stad heeft er een moderne spraakmakende toeristische attractie bij . En de Markt blijft vrij als evenementenplein.