Fractievoorzitter Esther de Ruiter: “Voor GroenLinks is het belangrijk dat we samen deze crisis sterker doorkomen en investeren in kwetsbare inwoners, kunst en cultuur en duurzaamheid. GroenLinks wil groen en eerlijk de crisis uit!”

De gemeenteraad besprak al uitgebreid wat de gevolgen van falend rijksbeleid en de coronacrisis voor de begroting van onze gemeente. Bijvoorbeeld bij de Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2020.

Afgelopen week lag de Voorjaarsnota zelf voor met een pakket aan bezuinigingsvoorstellen. De raad kon met een deel van die plannen instemmen, andere voorgestelde bezuinigingen werden teruggedraaid of uitgesteld. Vrijwel alle fractie waren het daarover eens en kwamen met één motie. De bijdrage van Esther de Ruiter namens de GroenLinksfractie:

Voorzitter,

Voor ons ligt de Voorjaarsnota met de ombuigingen die al nodig waren voor de Coronacrisis.

Doordat het rijk minder geld geeft aan gemeenten wordt de financiële positie van gemeenten wordt onhoudbaar. De maatschappelijke problemen hopen zich op en is het voor gemeenten nog onduidelijk in welke mate de Corona maatregelen worden gecompenseerd. Ondanks de lobby van gemeenten en ook onze gemeente, zijn er de afgelopen week geen toezeggingen door het kabinet gedaan en voelden een aantal wethouders zich niet serieus genomen.

We zullen ons moeten blijven verzetten tegen het landelijk beleid. Het kan niet zo zijn dat er straks staatsteun naar bedrijven gaat zoals de KLM en het kabinet gemeenten in de kou laat staan. Gelukkig heeft onze gemeente het financieel huishoudboekje op orde gehad en kunnen we ook nu de eerste klappen opvangen. Maar dat betekent dat bezuinigingen pijn gaan doen. Ook bij onze inwoners, instellingen en ondernemers. Zij leven in grote onzekerheid. Onzekerheid als het gaat om hun financiële situatie, als wellicht hun gezondheid.

Voor GroenLinks is het belangrijk dat we samen deze crisis sterker doorkomen en investeren in kwetsbare inwoners, kunst en cultuur en duurzaamheid. GroenLinks wil groen en eerlijk de crisis uit! Als het gaat om de voorgestelde ombuigingen van de Voorjaarsnota, kunnen we in grote lijnen mee met de voorstellen. Dat geldt echter niet voor het afschaffen van de bijzondere bijstand voor sociale activiteiten of het stopzetten van beweegactiviteiten voor ouderen. Juist nu is het belangrijk om te investeren dat iedereen mee kan doen.

We willen ook de bezuinigingen voor duurzaamheidsinitiatieven en natuur en milieu-educatie repareren en dat activiteiten van IVN Den Bosch, de imkerij, Milieucafé MInc, de Eendenkooi en het Groene pad behouden blijven. Daarom dienen we samen met veel andere partijen een raadsbrede motie in om deze ombuigingen te repareren. Ik wil met name ook de oppositiepartijen bedanken voor hun medewerking en samenwerking hierin om te voorkomen dat we 90 moties moeten voorleggen.

GroenLinks wil blijven investeren in de toekomst. In november bespreken we de meerjarige begroting. Dan is er ook meer bekend over de financiële situatie en de gevolgen van de Coronacrisis.

GroenLinks gaat hierover graag het gesprek aan met de stad om tot de juiste besluiten te komen.