Sinds 1 januari moet de gemeente ouders om een eigen bijdrage vragen als hun kind hulp buitenshuis krijgt. De fractie van GroenLinks vroeg de gemeente eerder om die eigen bijdrage niet te innen. We zijn bang dat ouders en jongeren vanwege die bijdrage geen hulp zoeken. Bovendien kost de inning veel geld en moeite. Het college van B&W liet ons weten de ouderbijdrage toch te willen innen.

Wethouder Paul Kagie voorzag allerlei problemen en wilde bovendien zo'n besluit met alle gemeenten in Noordoost Brabant samen nemen. We zijn niet overtuigd door hem. Honderd gemeenten innen voorlopig niet en blijkbaar spelen die problemen daar niet, de gemeente kan dit besluit helemaal zelfstandig nemen. Daarom komt gemeenteraadslid Patrick Leenders met een motie die vraagt om opschorting totdat staatssecretaris van Rijn de effecten van de ouderbijdrage heeft onderzocht.

Sinds de invoering van de nieuwe Jeugdwet is  een eigen bijdrage verplicht als het kind buiten het gezin verblijft (ook als dit om maar één dagdeel gaat). De ouderbijdrage is een inkomensonafhankelijk vast bedrag dat varieert naar leeftijd en kan oplopen tot 1500 euro per jaar. Ouders betalen de eigen bijdrage omdat zij door het verblijf buitenshuis minder kosten zouden maken voor hun kinderen.

De ouderbijdrage is omstreden. Ouders met kinderen met psychische problemen maken juist vaak extra (reis)kosten vanwege de behandeling van hun kind. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen de regeling afschaffen. Ze zijn bang dat ouders vanwege de eigen bijdrage geen hulp vragen voor hun kind. Het innen van de bijdrage kost bovendien veel geld en moeite die niet besteed kan worden aan de zorg zelf. Staatssecretaris van Rijn beloofde de Tweede Kamer een onderzoek. In afwachting van dat onderzoek innen een heleboel gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Breda en Tilburg voorlopig een deel of de hele ouderbijdrage niet.

Afzien van inning van die ouderbijdrage tot de uitslag van dat onderzoek er is, dat kan in Den Bosch natuurlijk ook. Een aantal partijen in de Bossche gemeenteraad is dat gelukkig met ons eens, zo bleek tijdens een commissievergadering. Daarom komt GroenLinks met de motie. Die vraagt niet alleen om opschorting, maar ook wil dat de wethouder bij de andere gemeenten in Noordoost Brabant aandringt hetzelfde te doen.