Ondanks de coronacrisis nam de gemeenteraad in 2020 besluiten die stad en dorpen duurzamer, gezonder en leefbaarder maken. Een prettige gemeente om in te wonen, te werken en om naar toe te komen. GroenLinks kwam met het voorstel om een hearing te organiseren over corona
Klimaatneutrale gemeente
In 2050 wordt onze gemeente klimaatneutraal. Daarom worden nu al plannen gemaakt om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Door het plaatsen van windturbines en zonnepanelen.
Een plan voor de hele gemeente en een voor de polder tussen ‘-s-Hertogenbosch en Oss. In die polder willen mensen al snel aan de slag.
Ook alle vervoer in en rond de stad hoort dan natuurlijk op een duurzame manier te gaan. En ook daar wordt hard aan gewerkt.
Een gemeente waar iedereen prettig en duurzaam kan wonen
In onze gemeente, stad en dorpen is het prettig wonen. GroenLinks wil dat dit voor iedereen mogelijk blijft. Ook voor huurders die wat minder te besteden hebben. Nu is er een groot tekort aan woningen voor die groep. Daarom zorgde de fractie dat er de komende jaren 1000 extra sociale huurwoningen woerden gebouwd.
Een gezonde gemeente
Meer gezonde en gelukkige jaren voor alle inwoners van onze gemeente. Verminderen van de grote gezondheidsverschillen tussen de inwoners van verschillende wijken en buurten.
Om dat te bereiken kwam wethouder Ufuk Kâhya met een programma Positieve Gezondheid. Een plan van gemeente en allerlei instellingen en vrijwilligersorganisaties samen. Langs drie pijlers: gezonde leefstijl, meedoen en gezonde leefomgeving. Drie pijlers die elkaar versterken.
Een gemeente met een nieuw toekomstbestendig theater
Eind september ging de gemeenteraad akkoord met enkele kleine wijzigingen in het bestemmingsplan. En maakte daarmee de weg vrij voor de (vernieuw)bouw van het Theater aan de Parade. Over een paar jaar staat er aan de Parade een fraai nieuw theater wat weer jaren meekan voor alle Bosschenaren.
De hearings: wat betekende de eerste coronagolf voor ’s-Hertogenbosch?
Geregeld een overzicht van alle genomen maatregelen en lijsten vol cijfers: de Bossche gemeenteraad werd goed geïnformeerd over corona door B&W in het voorjaar.
Toch wilde Esther de Ruiter (GroenLinks) graag horen hoe het echt in de gemeente ging. Van welzijnswerkers en leraren, van vrijwilligers van verenigingen. Van horecaondernemers en winkeliers of Bosschenaren werkzaam in de culturele sector.
Samen met andere gemeenteraadsleden organiseerde zij begin november twee (online) hearings. Zodat alle gemeenteraadsleden nog voor de begrotingsbehandeling de verhalen achter al die cijfers hoorden. En bij die begroting met voorstellen konden komen.
Terugkijken?
3 november: Zorg en welzijn, Economie, toerisme en evenementen.
5 november: Verenigingen en wijkvoorzieningen, Jeugd en onderwijs.